Kukbuk
Kukbuk
wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
rabarbar
1 sztuka
woda
50 ml
cukier
1 łyżka
ocet winny czerwony
100 ml
werbena cytrynowa
3-4 szczypty
seler
1 nieduża sztuka
olej
do smażenia
kiszony ogórek
1 sztuka
szalotka
1 sztuka
majonez
2 łyżki
sól
do smaku
dymka
1 sztuka
wędzona szynka
200 g

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: PoPo Ceramics oraz Klub Śniadaniowy 

krok 1

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości kciuka. Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gdy się zagotuje, blanszujemy w tym rabarbar. Przekładamy go do słoiczka, dodajemy werbenę cytrynową, a do gotującej się wody wlewamy ocet winny. Gdy płyn się zagotuje, zdejmujemy z gazu, studzimy i zalewamy rabarbar. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

krok 2

Seler obieramy, kroimy w kostkę i blanszujemy. Osuszamy i smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę: ogórek i szalotkę oraz majonez. Solimy do smaku. Posypujemy pokrojoną dymką.

krok 3

Szynkę nacinamy w kratkę. Narozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy ją w całości z obu stron. Przekładamy na talerz, obok kładziemy rabarbar – podlewamy płynem. Podajemy z sałatką selerową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk