Kukbuk
Kukbuk
śledzie w sosie musztardowo-gryczanym z burakami, śledź na święta Boże Narodzenie (fot. Zuza Rożek)

Śledzie musztardowo-gryczane na pieczonych burakach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
filet ze śledzia
4-5 sztuk
burak
2 sztuki
musztarda
3 łyżki
musztarda francuska
3 łyżki
miód gryczany
2 łyżki
majonez
1 łyżka
olej rzepakowy
2 łyżki
cebula
1 sztuka
gałka muszkatołowa
szczypta
kasza gryczana
2 łyżki
gorczyca
1 łyżka
mleko
woda

Przepis i zdjęcie: Zuza Rożek

krok 1

Filety w całości wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie kroimy na małe kawałki.

krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180 °C. Buraki nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu studzimy je i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm.

krok 3

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. W misce mieszamy oba rodzaje musztardy z miodem oraz łyżką majonezu. Dodajemy gałkę muszkatołową i powoli dolewamy olej rzepakowy mieszając trzepaczką.

krok 4

Kaszę gryczaną krótko prażymy i zalewamy szklanką wrzątku. Zostawiamy na 10 minut, odlewamy wodę, a następnie blendujemy. Tak przygotowaną kaszę oraz cebulę wkłądamy do miski i mieszamy całość. Na koniec dodajemy śledzia.

Śledź jest gotowy do podania od razu, ale najlepiej odstawić go na kilka godzin, by przegryzł się z sosem. Podajemy go na plastrach buraka i posypujemy gorczycą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk