Kukbuk
Kukbuk
Kawałek sernika z palonym masłem

Sernik z palonym masłem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
masło
70 g
bułka tarta
1 szklanka
cukier
3 łyżki
sól
szczypta
masa serowa:
masło
150 g
cukier
1/2 szklanki
serek Philadelphia
500 g
jajko "zerówka"
4 sztuki

Przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Martyna Cybuch


Stylizacja: Zuza Rożek

krok 1

Masło topimy na patelni. Dodajemy bułkę tartą, cukier i sól. Smażymy chwilę, aż bułka się zarumieni. Wykładamy nią spód blachy (o średnicy 22 cm), dociskamy i chowamy do lodówki.

sernik z palonym masłem, sernik nowojorski, sernik, klasyczny sernik, ciasto na niedzielę, tradycyjne słodycze

krok 2

Masło podgrzewamy w rondelku. Kiedy zacznie się pienić, mieszamy i smażymy do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

krok 3

Do miski wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło. Miksujemy chwilę.

krok 4

Dodajemy serek i jajka. Gotową masę przelewamy do blaszki. Pieczemy przez 50 minut w 150 stopniach. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

TIP

Sernik można też upiec ze zwykłego twarogu, najlepiej śmietankowego ze Strzałkowa. Nasze mamy mieliły taki ser w maszynce do mięsa, ale wystarczy go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk