Sernik mascarpone z kajmakiem i białą czekoladą - KUKBUK

Sernik mascarpone z kajmakiem i białą czekoladą

15 porcji

Kremowy i rozkoszny, nie tylko na wielkanocny stół.

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Masą wylepiamy spód i ranty tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Odkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

Żelatynę namaczamy w wodzie. W rondelku podgrzewamy 100 mililitrów śmietany. Do gorącej śmietany dodajemy mascarpone i mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Rozpuszczamy żelatynę (najlepiej w mikrofalówce) i dodajemy do mascarpone. Ubijamy resztę śmietany i łączymy z masą serową. Wylewamy ją na schłodzony spód. Sernik odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Nakładamy na niego kajmak tak, aby utworzyć okrąg o średnicy 20 centymetrów, dookoła wbijamy migdały.


© KUKBUK 2018