Kukbuk
Kukbuk
serniczki na zimno z makiem, sernik na zimno, sernik z mascarpone

Serniczki na zimno z makiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
ciastka kakaowe
150 g
miękkie masło
90 g
masa serowa:
śmietanka 30%
500 ml
mascarpone
500 g
cukier puder
100 g
mak
2 łyżki
żelatyna
15 g
woda
50 ml
dodatkowo:
jadalne kwiaty

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcia: Dinnershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: Klub Śniadaniowy

krok 1

Dno oraz boki kokilek dokładanie wykładamy folią spożywczą. 

krok 2

W moździerzu lub za pomocą malaksera kruszymy ciasteczka. Dodajemy masło i łączymy na gładką masę. Wykładamy nimi dno kokilek, chłodzimy. 

krok 3

Żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. 

krok 4

Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier i mak. 

Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej masy (w calu schłodzenia) i powoli, cały czas miksując, dodajemy ją do pozostałej masy. Tak przygotowaną wlewamy do kokilek i wstawiamy ponownie do lodówki na min. 3 godziny. 

Dobrze schłodzone serniczki ostrożnie wyjmujemy z formy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!