Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
stek z rostbefu
1 kg
musztarda
4 łyżki
czosnek
2 ząbki
oliwa
do smaku
fasolka szparagowa
150 g
młode ziemniaki
16 sztuk
pomidorki koktajlowe
garść
świeża bazylia
według uznania
cytryna
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Wołowinę myjemy i smarujemy musztardą z drobno posiekanym czosnkiem oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wkładamy mięso i po 10 minutach wyłączamy. Nie otwieramy piekarnika i czekamy 2 godziny, aż dokładnie wystygnie. Dopiero wtedy wyciągamy mięso i kroimy w plastry.

krok 2

W tym czasie gotujemy fasolkę i umyte ziemniaki. Gdy nieco przestygną, układamy na talerzu wszystkie składniki sałatki: plastry mięsa, pomidorki, ziemniaki, fasolkę i kilka listków bazylii. Cytrynę kroimy na 6 cząstek i kładziemy obok. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.

wypróbuj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!