Kukbuk
Kukbuk
Włoskie dania Cristiny Catese, porcja sałatki z osmiornicą (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z ośmiornicy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 60 minut + 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ośmiornica:
ośmiornica
1 kg
marchewka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
liść laurowy
2 sztuki
łodygi pietruszki
z 1 pęczka
jałowiec
4-5 sztuk
seler naciowy
1 sztuka
Sos citronette:
liście pietruszki
z 1 pęczka
oliwa z pierwszego tłoczenia
5 łyżek
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sałatka:
ziemniaki
300 g
seler naciowy
1 sztuka
marchewka
2 sztuki
czarne oliwki
garść
kapary
garść
czosnek
4 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Oczyszczamy ośmiornicę. Wywracamy jej głowę na lewą stronę i wyjmujemy z niej wnętrze – małym nożem wycinamy ząb znajdujący się pomiędzy mackami i wyjmujemy oczy. Dokładnie płuczemy. 

krok 2

Do garnka z 6 litrami wody wkładamy marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, łodyżki pietruszki (liście przydadzą się do sosu), owoce jałowca i łodygę selera naciowego. Gotujemy. Gdy wywar osiągnie temperaturę wrzenia, w wodzie na chwilę moczymy macki ośmiornicy – powtarzamy tę czynność 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Do wody wkładamy całą ośmiornicę i przykrywamy garnek. Gotujemy przez 50 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy. 

krok 3

W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu, energicznie nim potrząsając.

krok 4

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odcedzamy je, obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 centymetrów. Odstawiamy. Seler i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, oliwki drylujemy, a kapary płuczemy. Obieramy ząbki czosnku i zostawiamy je w całości. 

krok 5

Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedzamy ją i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, a następnie kroimy – odcinamy głowę, oddzielamy macki od tułowia i tniemy wszystko na kawałki o wielkości 2-3 centymetrów. Ośmiornicę wkładamy do miski, dodajemy seler, marchew, oliwki, kapary i ząbki czosnku. Jeśli jemy sałatkę tego samego dnia, dodajemy także ziemniaki, jeśli nie – dokładamy je dopiero przed podaniem. Przed serwowaniem doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sosem citronette. 

TIP

Jeśli chcemy podać sałatkę po kilku godzinach lub następnego dnia, warto dodać pietruszkę przed serwowaniem, aby nie zrobiła się czarna. Sos citronette dodajemy oszczędnie, w zależności od smaku kaparów i oliwek.

TIP 2

Gotowanie każdych 500 gramów ośmiornicy zajmuje 20-25 minut.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk