Kukbuk
Kukbuk
sajgonki z jagodami

Sajgonki z jagodami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
syrop:
trawa cytrynowa
1 łodyga
cukier trzcinowy
100 g
woda
150 g
nadzienie:
makaron ryżowy
100 g
jagody
250 g
cukier trzcinowy
2 łyżki
świeża mięta
1 garść
sok z limonki
połowa
papier ryżowy
10 płatków

krok 1

Trawę cytrynową drobno siekamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop zgęstnieje.

krok 2

Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Mieszamy z jagodami, cukrem, listkami mięty i sokiem z limonki.

krok 3

Każdy płat papieru ryżowego moczymy ostrożnie w letniej wodzie i przekładamy na czystą ściereczkę. Na środku kładziemy nadzienie i zawijamy, począwszy od dołu. Następnie zginamy boki i dalej zawijamy, tworząc roladkę. Sajgodzianki serwujemy na zimno z syropem z trawy cytrynowej.

przeczytaj

w międzyczasie:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!