Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
ryż jaśminowy
200 g
mleczko kokosowe
400 ml
sól
do smaku
miód
1 łyżeczka
sos:
wiśnie
2 garści
cukier trzcinowy
1 łyżka
rozmaryn
2 gałązki

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Ryż płuczemy i wsypujemy do garnka. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy szczyptę soli i miód. Gotujemy około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleczko. Od czasu do czasu mieszamy, żeby ryż nie przywarł do dna naczynia.

krok 2

W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do garnka wrzucamy wiśnie, cukier i rozmaryn. Zagotowujemy i czekamy, aż pod wpływem temperatury owoce puszczą sok. Tak przygotowanym sosem polewamy ryż. Dekorujemy kawałkami owoców.

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

więcej przepisów Sylwii:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk