Kukbuk
Kukbuk
krem z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw, maca, domowy chleb, rozgrzewająca zupa krem, krem warzywny, obiad dla dzieci, szybki obiad, danie jednogarnkowe, zupa krem kukbuk

Krem z białych warzyw z macą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
krem:
marchew
1 sztuka
korzeń pietruszki
4 sztuki
ziemniaki
3 sztuki
czosnek
1 główka
korzeń selera
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
woda
1 litr
sól
1 łyżka
liść laurowy
2 sztuki
ziele angielskie
3 ziarna
śmietana kremówka
1 łyżka
pieprz
do smaku
maca:
mąka pszenna
1/2 szklanki
woda
2 łyżki

krok 1

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Główkę czosnku przekrawamy w poprzek. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około 30 minut lub do zrumienienia.

krok 2

Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Upieczone marchewkę i pietruszkę (odkładamy kilka kawałków do dekoracji) oraz czosnek wyjęty z łupinek dokładamy do ugotowanych warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

krok 3

Mąkę i wodę łączymy, wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego dwie kulki, rozgniatamy je ręcznie na placki grubości około ½ centymetra. Mace smażymy na rozgrzanej suchej patelni – około 2 minut z każdej strony.

Zupę przyprawiamy świeżym pieprzem i podajemy z macą.

Więcej pomysłów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk