Kukbuk
Kukbuk
Rogale na św. marcina - rogale poznańskie PRZEPIS (fot. dinnershow / przepis Diana Kosiorek)

Rogale na Św. Marcina

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
250 g
cukier
35 g
świeże drożdże
10 g
zakwas
25 g
masło
140 g
woda
110 g
nadzienie:
biały mak
300 g
orzechy włoskie
100 g
migdały
100 g
marcepan
100 g
cukier puder
60 g
biszkopty
3 sztuki
kandyzowana skórka pomarańczy
2 łyżki
śmietana
2 łyżki
do dekoracji:
cukier puder
100 g
woda
50 g
orzechy włoskie
do posypania

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: diannershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1.

Mąkę i cukier przesiewamy na blat. Formujemy kopczyk, do którego wkładamy z jednej strony drożdże i zakwas, z drugiej – sól. Masło (15 gramów) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do środka kopczyka z mąki. Mieszamy okrężnymi ruchami, delikatnie zagarniając mąkę do środka, aż do momentu, kiedy składniki całkowicie się połączą. Wyrabiamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut. W tym czasie zimne masło (125 gramów) rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia na kwadrat o boku około 25 centymetrów, chłodzimy. Po 30 minutach rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 × 50 centymetrów. Masło umieszczamy w środku ciasta, zawijamy je i wałkujemy, po czym jeszcze raz składamy. Zawijamy w folię i chłodzimy 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ponownie rozwałkowujemy i składamy – i znów chłodzimy 2 godziny. Te czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

krok 2.

Mak i orzechy zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzamy i mielimy dwukrotnie.

krok 3.

Marcepan rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makowo-orzechową, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową i mieszamy. Dokładamy śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jak zwijać rogale?

krok 4.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy trójkąty. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy rogale, które przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte rogale smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.

Przepis krok po kroku na rogale świętomarcińskie (fot. dinnershow.studio)

krok 5. 

Z cukru pudru i wrzątku przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe rogale. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

 

Przepis pochodzi z listopadow-grudniowego wydania magazynu KUKBUK Goście Idą, które ukazało się w 2017 roku.

więcej przepisów z orzechami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk