Kukbuk
Kukbuk
risotto z kalafiora, danie z kalafiora, kalafior, danie z kalafiorem, kuchnia zero waste, przepis Jagna Jagielska, zdrowy obiad, wegański obiad, obiad z warzywami

Risotto z całego kalafiora

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
marynowane grzyby
1 mały słoik
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
bulion warzywny
1 szklanka
białe wytrawne wino
120 ml
parmezan
40 g
masło
2 łyżki
natka pietruszki
1 łyżka
koperek
1 łyżka
świeży lubczyk
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Jagna Jagielska „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

krok 1

Kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Grzybki kroimy na pół, cebulę w małą kostkę, a czosnek i ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

krok 2

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, następnie podsmażamy cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią.

krok 3

Dodajemy starty kalafior. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodajemy wino i odparowujemy. 

krok 4

Gdy warzywa wchłoną wino, dodajemy bulion. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy warzywa wchłoną bulion, zestawiamy patelnię z kuchenki. Dodajemy łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie mieszamy.

TIP

1. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tego dania zaraz po zakupach, kalafior możesz zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażalnika.

2. Marynowane grzybki po otwarciu trzymaj w lodówce.

3. Jeśli masz nadmiar masła, zamroź je i przechowuj w zamrażalniku maksymalnie przez 6 miesięcy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!