Risotto z całego kalafiora - KUKBUK

Risotto z całego kalafiora

2 porcje
  1. Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią.
  3. Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino.
  4. Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu.
  5. Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Wskazówki:

  1. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tego dania zaraz po zakupach, kalafior możesz zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażalnika.
  2. Marynowane grzybki po otwarciu trzymaj w lodówce.
  3. Jeśli masz nadmiar masła, zamroź je i przechowuj w zamrażalniku maksymalnie przez 6 miesięcy.

Przepis pochodzi z książki Jagny Jagielskiej „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. 


© KUKBUK 2018