Kukbuk
Kukbuk
risotto, przepis na risotto, perfekcyjne risotto, risotto z bobem, risotto z groszkiem, risotto z parmezanem, parmezan, szybki obiad, co na obiad, pomysł na obiad

Risotto z bobem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ryż do risotto
250 g
masło
5 łyżek
łuskany bób
200 g
cebula
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
wermut
75 ml
parmezan
4 łyżki
bulion
1 l
skórka z cytryny
1 łyżeczka
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku

krok 1

Bób wrzucamy do wrzącej wody na 3-4 minuty, pilnując, aby się nie rozgotował. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i seler siekamy, po czym podsmażamy na stopionym maśle. Dodajemy ryż, mieszamy, a następnie wlewamy wermut.

krok 2

Stopniowo, porcjami, dolewamy bulion, nie przestając mieszać, do całkowitego wchłonięcia. Gdy ryż zrobi się al dente, dodajemy bób, parmezan i skórkę z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy od razu.

TIP

Idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche. Dlatego najlepiej wyłączyć gaz pod patelnią, gdy risotto jest jeszcze wilgotne od bulionu i wtedy dodać ser. Nie zaszkodzi też mały kawałek masła – dzięki niemu całość nabierze jedwabistej konsystencji.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!