Kukbuk
Kukbuk
Różowe rachatłukum, czyli deser prosto z Turcji

Rachatłukum

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + studzenie i suszenie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
cukier
550 g
woda
500 g
skrobia kukurydziana
200 g
płatki róży
3 łyżki
woda różana
1 łyżka
masło
do wysmarowania formy
cukier puder
do obtoczenia

Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”

krok 1

Zmieszaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną z połową szklanki wody. Do rondelka wlej resztę wody i wsyp cukier. Zagotuj, po czym dolej skrobię wymieszaną z wodą. Gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając.

krok 2

Dodaj utarte płatki róży, wodę różaną i sok z cytryny. Przełóż do formy wysmarowanej masłem. Po wystudzeniu pokrój masę na małe kawałki, ułóż na kratce i zostaw na noc do wysuszenia.

krok 3

Przed podaniem możesz obtoczyć rachatłukum w cukrze pudrze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk