Kukbuk
Kukbuk
przepis na kanapkę z szarpaną wieprzowiną

Pulled pork z wędzarki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut (+ odczekanie w lodówce)
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
karkówka
1 1/2 kg
przyprawa:
sól
2 łyżki
cukier brązowy
1 łyżka
ostra papryka
1 łyżka
wędzona papryka
1/2 łyżki
kolendra
1/2 łyżeczki
kmin rzymski
1/2 łyżeczki
nasiona kopru włoskiego
1/2 łyżeczki
majeranek
1/2 łyżeczki
gorczyca
2 łyżeczki

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz


Zdjęcie: http://dinnershow.studio/

krok 1

Wszystkie składniki przyprawy miksujemy. Mięso nacieramy przyprawami dokładnie z każdej strony i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 12-24 godziny.

krok2

Nagrzewamy wędzarkę do 150 stopni (palimy drewnem owocowym) i umieszczamy w niej mięsa. Pod nimi stawiamy tacę z wodą, by zbierały się w niej soki. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do 110-120 stopni. Karkówka będzie się wędziła 7-9 godzin. Gotową odstawiamy na 30 minut, by odpoczęła, szarpiemy ją dwoma widelcami na kawałki i mieszamy z sokami zebranymi podczas wędzenia. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!