Jak zrobić tiramisu - sprawdź przepis na włoski deser

Przepis na tiramisu

10 porcji

Poprawia nastrój i dodaje energii - klasyczne włoskie tiramisu idealnie sprawdzi się na imprezie.

Jajka mieszamy z cukrem w misce, ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do temperatury mniej więcej 70 stopni, aż nieco zgęstnieją. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia, lekko chłodzimy i ubijamy mikserem, aż zwiększą swoją objętość. Zimne mascarpone mieszamy, by rozluźnić jego strukturę, po czym łączymy z jajkami, dodając po trochu i ciągle miksując.

Parzymy kawę. Gorącą kawą zalewamy kakao, mieszamy. Dodajemy resztę składników syropu. Chłodzimy.

Biszkopty zanurzamy na sekundę w syropie i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.


© KUKBUK 2018