Proste ciasto z borówkami - KUKBUK
reklama

Proste ciasto z borówkami

Mąkę, masło i wodę chłodzimy. Część mąki (⅔) miksujemy w malakserze z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wsypujemy resztę mąki, sól i jeszcze raz bardzo krótko miksujemy. Przekładamy ciasto do miski, dodajemy wodę i krótko zagniatamy za pomocą gumowej szpatułki. Formujemy z ciasta gruby placek, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wykładamy nim foremkę o wielkości mniej więcej 24 centymetrów tak, by nieco wystawało ponad brzegi, i dociskamy. Nadmiar ciasta odcinamy i zachowujemy. Wkładamy ciasto do lodówki, chłodzimy.

Mieszamy wszystkie składniki nadzienia i wypełniamy nim formę z ciastem. Resztę zachowanego ciasta rozwałkowujemy, kroimy w paski, przykrywamy nimi nadzienie, które ewentualnie smarujemy mieszanką jajka z mlekiem. Całość chłodzimy jeszcze około godziny, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy, aż wnętrze zacznie bulgotać w centrum, 60-75 minut.

 

Ciasto podajemy lekko schłodzone.


© KUKBUK 2018