Kukbuk
Kukbuk
Kaczka w majeranku z karmelizowanymi jabłkami grójeckimi, puree buraczanym i kluskami śląskimi, makro

Kaczka w majeranku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 MIN + 90 MIN PIECZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kaczka
1 sztuka
jabłka grójeckie
2 sztuki
buraki
2 sztuki
ziemniaki
300 g
skrobia ziemniaczana
11 g
miód akacjowy
50 ml
majeranek
15 g
sól morska
1 g
pieprz czarny
5 g
czosnek
1 główka
cydr
500 ml

Pzepis i zdjęcie: MAKRO

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

krok 2

Całą kaczkę porządnie nacieramy solą i obsypujemy majerankiem. Do środka wkładamy trochę majeranku, soli i pieprzu, jedno pokrojone na kawałki jabłko oraz przeciętą na pół główkę czosnku.

krok 3

Kaczkę umieszczamy na blaszce w rozgrzanym piekarniku. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne półtorej godziny.

krok 4

Po wyjęciu z pieca czekamy, aż kaczka wystygnie, przekrajamy ją na pół i luzujemy z kości.

krok 5

Pozostały po pieczeniu tłuszcz zlewamy do szklanki i odstawiamy. Powstałe podczas pieczenia soki przelewamy na patelnię, dodajemy cydr, po czym mocno redukujemy. Gotowy sos zagęszczamy skrobią.

krok 6

Następnie przygotowujemy karmelizowane jabłka. Jedną sztukę wydrążamy i kroimy na łódeczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę przesmażamy i podlewamy miodem akacjowym. Zdejmujemy z ognia.

krok 7

Przechodzimy do przyrządzenia purée. Buraki gotujemy na małym ogniu do miękkości, po czym odstawiamy do przestudzenia. Następnie blendujemy w mikserze na gładki krem.

krok 8

Przygotowanie klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków, które następnie odparowujemy, porządnie rozgniatamy. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną. Z masy ziemniaczanej formujemy kluski, które wrzucamy na wrzącą wodę.


Przepis powstał we współpracy z MAKRO

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk