Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto cebulkowo-pietruszkowym - KUKBUK

Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto cebulkowo-pietruszkowym

Poranek warto zacząć od przyjemności, a nie ma chyba nic przyjemniejszego niż pyszne śniadanie!

Mąki i sól mieszamy, powoli dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Rozgrzewamy mocno patelnię bez tłuszczu i opiekamy je z każdej strony, aż powstaną pęcherze i placki się przyrumienią. Można dodatkowo zrumienić je nad ogniem. Przygotowujemy pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny pestek ze słonecznika i oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym podpłomyku układamy porcję serka i pesto, dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.


© KUKBUK 2018