Kukbuk
Kukbuk
szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
10 g
cukier
2 łyżki
płatki owsiane
90 g
jajka "zerówki"
2 jajka
maślanka
2 1/2 szklanki
bekon
kilka plasterków
figi
kilka sztuk
masło
15 g
miód
do polania

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / Chilitonka.com

krok 1

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i płatkami owsianymi. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z maślanką. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.

krok 2

W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni smażymy bekon. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Figi kroimy w ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuszczamy masło i wykładamy łyżką placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z bekonem i figami, polane miodem lub syropem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk