Placki ziemniaczane z salsą paprykową - KUKBUK

Placki ziemniaczane z salsą paprykową

7 sztuk

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki kładziemy na sitku, posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na mniej więcej 15 minut, by odsączyć nadmiar wody. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. W dużej misce mieszamy starte i odsączone ziemniaki, cebulę i jajka. Dodajemy mąkę, mieszamy. Ciasto odstawiamy na mniej więcej 10 minut, aby składniki się połączyły. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i spłaszczamy. Smażymy na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i gniazdo. Połówki układamy skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przecinamy w poprzek na pół, układamy obok papryki rozciętą częścią do góry. Warzywa skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej pół godziny – skórka papryki powinna stać się częściowo czarna, a miąższ nabrać konsystencji pasty. Z łupinek wyciskamy ząbki czosnku, z papryk usuwamy skórę. Mieszamy miąższ papryki z czosnkiem, doprawiamy solą. Salsę paprykową podajemy z plackami ziemniaczanymi.


© KUKBUK 2018