Kukbuk
Kukbuk
Placki drożdżowe  ze smażonym dorszem

Placki drożdżowe ze smażonym dorszem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
świeże drożdże
25 g
mąka pszenna
250 g
woda
100 ml
jogurt naturalny
125 g
roztopione masło
60 g
filet z dorsza
sól
1 płaska łyżeczka
dorsz
4 filety
mąka
do panierowania
jajka „zerówka”
1 sztuka
bułka tarta
do panierowania
olej
do smażenia
warzywa sezonowe
do podania

Zdjęcia: Rafał Meszka 


Przepisy i wykonanie dań: Piotr Bruś-Klepacki

krok 1

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i łączymy z mąką, wodą, jogurtem, masłem oraz solą. Ugniatamy ciasto przez mniej więcej 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy wyrośnie, formujemy z niego kulki i rozwałkowujemy je na placki grubości kilku milimetrów. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu, aż zrobią się rumiane. Odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęły i zrobiły się elastyczne. 

krok 2

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na lekko rozgrzanym oleju, aż bułka delikatnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. 

krok 3

Ryby układamy na plackach, dodajemy pokrojone ulubione warzywa sezonowe oraz wybrany sos i zawijamy w rulon.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk