Kukbuk
Kukbuk
Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka pszenna
2 i 1/4 szklanki
olej roślinny
1/2 szklanki
gorąca woda
1/3 szklanki
suszone drożdże
8 g
sól
do smaku
farsz:
soczewica
1/2 szklanki
cynamon
1/2 laski
oliwa
1 łyżeczka
sól
do smaku
czerwona cebula
2 sztuki
olej roślinny
do smażenia
wędzona papryka
1 łyżeczka
chili
1/2 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
purée z batatów
1 szklanka
sos sojowy
1 łyżka
papryka słodka
1 łyżeczka
kumin
1/2 łyżeczki
kolendra
1/2 łyżeczki
pieprz
do smaku
do podania:
mleko roślinne
1 łyżka

przepis i zdjęcie: Marta Dymek / Jadlonomia.com

krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy przez 3 minuty. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.

krok 2

Soczewicę wsypujemy do małego rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon, oliwę i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Odcedzamy i zostawiamy, by przestygła.

krok 3

Cebule kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy paprykę wędzoną i ostrą oraz cukier i smażymy przez 5-8 minut na małym ogniu. Przestudzoną soczewicę przekładamy do dużej miski, dokładamy podsmażoną cebulkę oraz pozostałe składniki farszu, doprawiamy. Blendujemy na gęstą masę. W razie potrzeby jeszcze chwilę studzimy.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, dużą szklanką lub kubkiem wykrawamy kółka, na każdym układamy łyżkę nadzienia. Sklejamy jak pierogi, dociskając brzegi widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem lub mlekiem roślinnym. Pieczemy 15-18 minut. Potem studzimy i pakujemy w papierowe torebki na drogę.

Więcej przepisów z soczewicą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk