Kukbuk
Kukbuk
Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Pierogi z białą kapustą i grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + kilka godzin namaczania grzybów
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
CIASTO:
mąka pszenna
2 szklanki
woda
1/2 szklanki
żółtko
1 sztuka
olej roślinny
2-3 łyżki
sól
1 łyżeczka
FARSZ:
suszone grzyby
6-7 sztuk
biała kapusta
1/2 główki
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
sólo i pieprz
do smaku

przepis: Rodzin Święcickich / Michał

krok 1

Grzyby siekamy i namaczamy w zimnej wodzie.

krok 2

Kapustę podgotowujemy przez mniej więcej 15 minut, po czym szatkujemy.

krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na roztopionym w garnku maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy odsączone grzyby i kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając.

krok 4

Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, w środku tworzymy z niej wgłębienie przypominające krater. Wlewamy do niego wodę, żółtko, olej i dodajemy sól. Ugniatamy wszystko, aż powstanie elastyczne, niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody).

krok 5

Wałkujemy cienko i szklanką wycinamy kółka. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk