Kukbuk
Kukbuk
perliczka, pieczona perliczka, pieczona dynia, obiad z piekarnika, borowiki

Perliczka z ziołami, dynią i grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
perliczka:
perliczka
1 sztuka
masło
1 łyżka
sól i pieprz
dodatki:
dynia hokkaido
1 sztuka
borowiki
200 g
sól i pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżki
masło
2 łyżki
świeże zioła (np. szałwia, pietruszka, rozmaryn)
olej do smażenia

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Ceramika: Mleko Living, PoPo Ceramics

krok 1

Z perliczki wycinamy kręgosłup i rozkładamy ją na płasko. Solimy, pieprzymy, najlepiej 12 godzin przed pieczeniem. 

krok 2

Z dyni usuwamy nasiona i kroimy ją w kawałki - nie trzeba jej obierać. Grzyby oczyszczami i kroimy na kawałki.

zioła

Smażone zioła

Piekarnik nagrzewamy do 130°C. Wkładamy perliczkę przyprawioną i posmarowaną masłem. Obok układamy polaną oliwą dynię, pieczemy około 60 minut. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do maksimum i przypiekamy perliczkę, aż nabierze złocistego koloru.

Grzyby przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie i maśle, aż nabiorą złotego koloru.   Podgrzewamy w garnuszku olej do smażenia do 150°C. Smażymy partiami zioła, aż staną się szkliste, około 60 sekund. Na samym początku smażenia przyda się perforowana przykrywka chroniąca przed pryskającym olejem.   Perliczkę podajemy z dynią, grzybami i smażonymi ziołami.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk