Kukbuk
Kukbuk
burger wegański z kaszą

Pęczakoburger

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kasza pęczak
1/3 szklanki
pestki słonecznika
3 łyżki
twarożek kozi
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
kasza manna
6 łyżek
bułki
8 sztuk
kiełki
4 garści
por
1 sztuka
miód
1 łyżka

krok 1

Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wsypujemy go do miski, dodajemy posiekane pestki słonecznika i twarożek kozi. Zagniatamy wszystko razem, aż twarożek zacznie się rozpadać i oblepiać ziarna pęczaku. Do masy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Jeśli chcemy zintensyfikować smak, dodajemy ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek), podsmażoną cebulę lub anchois. Następnie dodajemy tyle kaszy manny (lub bułki, mąki kukurydzianej), aby ciasto zyskało plastyczną konsystencję.

krok 2

Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy delikatnie w mące. Smażymy w każdej strony przez około 5 minut na złoty kolor. Podajemy w bułce, ze świeżymi kiełkami i porem przesmażonym z łyżką miodu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!