Pasta con la ’nduja - KUKBUK
kalabria5

Pasta con la ’nduja

Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę rozdrabniamy widelcem, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (więcej nie trzeba, ’nduja bowiem jest tłusta jak nasmarowane kremem z filtrem ciała na kalabryjskich plażach). Przesmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy ’nduję. Po chwili wlewamy trochę ciepłej wody, by składniki sosu łatwiej się połączyły. Dokładamy pulpę pomidorową. Mieszamy i dusimy 5 minut. Sos powinien być bardzo pikantny (oczywiście według uznania – jeśli lubimy mocno pikantne dania, dołóżmy kiełbasy; dodajmy jej mniej, jeśli pikantne jedzenie mało nas kręci). Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i nieco natki pietruszki. Mieszamy i od razu podajemy… najlepiej z solidnym, mocnym kalabryjskim winem!


© KUKBUK 2018