Panissa - KUKBUK

Panissa

Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wlewamy gorącą, ale niewrzącą wodę i bardzo szybko oraz bardzo dokładnie mieszamy, by nie powstały żadne grudki. Stawiamy garnek na gazie i ogrzewamy go nadal mieszając. Po mniej więcej dziesięciu minutach ciasto zacznie odchodzić od ścianek. To znak, że możemy przejść do kolejnego etapu. Jeśli zależy wam na pięknych równych frytkach (nic nie poradzę, to pierwsze skojarzenie na widok panissy) przełóżcie ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy do ciasta. Jeśli lubicie kształty nieregularne, to możecie je wyłożyć na natłuszczony blat. Po paru godzinach mieszanina stwardnieje i będzie można ja pokroić.

La panissę kroimy w podobnie wielkości kawałki i smażymy jak frytki w głębokim tłuszczu.

Podajemy gorącą. Obok stawiamy solniczkę. A jeśli napchamy la panissy do bułki to danie zmieni nazwę na pane e panelle i będzie pochodzić z Sycylii.


© KUKBUK 2018