Kukbuk
Kukbuk

Ossobuco z ratatouille w kremowym sosie musztardowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ossobuco:
ossobuco
1 kg (4 kawałki)
sól
do smaku
oliwa
2 łyżki
wytrawne białe wino
200 ml
bulion drobiowy lub warzywny
200 ml
cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
tymianek
1 gałązka
rozmaryn
1 gałązka
czarny pieprz w ziarnach
1 łyżeczka
ratatouille:
mała cukinia
1 sztuka
bakłażan
½ sztuki
marchewka
1 sztuka
szalotka
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
śmietanka 30%
25 ml
musztarda sarepska Kamis
20 g
masło
10 g
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Ossobuco osuszamy, solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso z obu stron, przekładamy je do naczynia do pieczenia. Na patelnię wlewamy białe wino, gotujemy 3 minuty, po czym przelewamy do mięsa. Wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone cebulę, marchewkę, czosnek, tymianek, rozmaryn, pieprz. Przykrywamy i pieczemy w 150 stopniach do miękkości, około 2 godzin (w razie potrzeby dolewamy płynów). Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć pod przykryciem (30 minut), po czym wyjmujemy je, a płyn odsączamy i zachowujemy.

krok 2

Cukinię, bakłażan, marchewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na oliwie. Dodajemy płyn z pieczenia mięsa, śmietankę, musztardę, gotujemy minutę. Dorzucamy masło, mieszamy i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille polewamy mięso i podajemy.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk