Kukbuk
Kukbuk
nalewka cytrusowo-korzenna, domowe przetwory, domowa nalewka, nalewka cytrusowa, pomysł na prezent, prezent na święta, jadalne prezenty, nalewka z cynamonem

Nalewka cytrusowo-korzenna

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 tygodnie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
woda
500 ml
cukier
3/4 szklanki
mandarynka
1 kg
spirytus
500 ml
skórka z cytryny
1 łyżka
cynamon
2 laski
anyż
3 gwiazdki
kardamon
3 ziarna
laska wanilii
1 sztuka

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

krok 1

W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem.

Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, mieszamy ją, na przykład potrząsając słojem).

krok 3

Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

Do tego przepisu najlepiej użyć ekologicznych cytrusów, wówczas będziemy mieć pewność, że w naszym żołądku nie znajdą się środki chemiczne używane do zabezpieczania owoców, które muszą znieść długi transport.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka