Jak zrobić rosti? Sprawdź prosty i szybki przepis na idealne rosti

Najlepszy przepis na rösti

2

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry (najlepiej o grubości 1 milimetra), a następnie w zapałki. Opcjonalnie możemy zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach lub użyć krajalnicy spiralnej w celu uzyskania długich nitek. Ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Odcedzamy i suszymy za pomocą czystej ściereczki, ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty. Mieszamy z roztopionym masłem i solą. Przekładamy ziemniaki do nieprzywierającej patelni o średnicy 22-24 centymetrów i formujemy z nich placek. Smażymy na średnim ogniu 5-8 minut, aż ziemniaki zaczną tworzyć zwartą strukturę, i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 10 minut. Po tym czasie obracamy placek i dopiekamy 10-15 minut, do uzyskania równego koloru z obu stron. Rösti gotowe, ale żeby zapewnić nadzwyczajną chrupkość, warto podpiec je jeszcze przez 5 minut na kratce.


© KUKBUK 2018