Mus z wątróbki - KUKBUK
reklama

Mus z wątróbki

Wykwintna przystawka, która przekona nawet wątróbkowych sceptyków.

Szalotkę i boczek kroimy w drobne kawałki, podsmażamy na wolnym ogniu, aż zmiękną. Dodajemy zioła, wino i brandy, gotujemy 3 minuty, po czym wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu i odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy. Wątróbkę smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym lub oleju, studzimy przez chwilę i miksujemy. Stopniowo dodajemy masło i mieszankę śmietanki z winem – miksujemy do uzyskania gładkiego musu. Doprawiamy solą i pieprzem, przecieramy przez sito (opcjonalnie) i chłodzimy. Podajemy z grzankami oraz konfiturą, miodem lub piklami.


© KUKBUK 2018