Mus warzywny z domowymi piklami na klasycznej grzance - KUKBUK
Akademia Smaku

Mus warzywny z domowymi piklami na klasycznej grzance

Śmietankę ubić na luźno. Pasztet zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając do niego śmietanki. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wodę, ocet jabłkowy oraz cukier doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Kalarepę oraz rzodkiewki pokroić w cienkie plastry i dodać do nich wystudzoną zalewę. Wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Bagietkę pokroić w szerokie kromki, za pomocą pędzelka posmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 5 minut. Pasztet serwować na zapieczonym pieczywie, dodając na górę pikle oraz świeżą roszponkę.

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.


© KUKBUK 2018