Miękkie pierniczki - KUKBUK

Miękkie pierniczki

Nie każde pierniki wymagają planowania z rocznym wyprzedzeniem. Te będą miękkie i pyszne od razu!

Masło, cukier, melasę i żółtko miksujemy na gładki krem. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Łączymy zawartość obu misek i zagniatamy szybko ciasto (jeśli to konieczne, posypujemy blat mąką).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy (nieco się klei – trzeba podsypać mąką) na grubość mniej więcej ½ centymetra i wycinamy ciastka. Pierniki układamy na blachach i pieczemy około 9 minut – w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami w piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do miseczki wsypujemy cukier puder i cynamon. Dodajemy gorącą wodę, masło i rum i dokładnie mieszamy. Glazurujemy jeszcze ciepłe ciasteczka. I voilà! Żadne tam dwa lata czy dwa tygodnie! Tylko 20 minut!

Wesołych świąt!


© KUKBUK 2018