Makaron z cukinii z sosem „serowym” z nerkowców i czosnku niedźwiedziego - KUKBUK

Makaron z cukinii z sosem „serowym” z nerkowców i czosnku niedźwiedziego

Nerkowce moczymy w wodzie minimum 3 godziny. Szalotkę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażamy przez 3 minuty. Wrzucamy liście szpinaku i czosnek niedźwiedzi. Czekamy, aż liście zmniejszą swoją objętość. Wyłączamy palnik i odstawiamy patelnię. Do kielicha blendera wrzucamy odcedzone nerkowce, podsmażone: szalotkę, czosnek, szpinak i czosnek niedźwiedzi, dodajemy sok z cytryny, płatki drożdżowe i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Solimy do smaku.

Cukinię i marchewkę kroimy obieraczką julienne, by uzyskać warzywny makaron. Dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy, aż makaron zrobi się miękki i błyszczący. Gruszkę kroimy w słupki i dokładamy do warzyw razem z liśćmi botwinki.

Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut. Ucieramy w moździerzu razem z nasionami konopi, płatkami drożdżowymi i solą.

Na talerzu rozsmarowujemy sos „serowy” i układamy porcję makaronu z cukinii i marchewki. Posypujemy parmezanem wege.


© KUKBUK 2018