Likier z kumkwatów - KUKBUK
kumkwat prowansja krakowski makaroniarz3

Likier z kumkwatów

Małe słodkie co nieco na długie zimowe wieczory.

Kumkwaty myjemy dokładnie. W każdym robimy dziurę niewielkim nożem, wbijając go w sam środek owocu. Cukier rozpuszczamy we wrzątku. Czekamy, aż ostygnie. Mieszamy ze spirytusem i zalewamy owoce w słoju. Zakręcamy i odstawiamy na 20 albo 40 dni. Grecy z Korfu nie są co do tego zgodni, choć, jak się okazało, ten likier to ich wyspiarski powód do dumy. Ja mam plan spróbować po 20 dniach i odstawić na kolejnych 20. Zobaczymy, kiedy będzie lepszy. W obu wypadkach mam zamiar wznieść toast za panią Louisę Dixie Durrell, która zdecydowała się na wyjazd na Korfu z całą rodziną, bo wiele dobrego z tego wyniknęło! Εβίβα – jak mawiają Grecy!


© KUKBUK 2018