Kukbuk
Kukbuk
zupa z soczewicy, libańska zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, zupa pomidorowa, wegański obiad, libańska zupa

Libańska zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
czerwona soczewica
350 g
pomidory w puszce
800 g
woda lub bulion
1 litr
cebula
1 sztuka
czosnek
1-2 ząbki
kumin
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
jogurt grecki

Przepis: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski 

krok 1

Cebulę obieramy, po czym drobno siekamy. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i smażymy na nim cebulę i czosnek przez około pięć minut. Dodajemy kumin i gałkę muszkatołową.

krok 2

Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, odsączamy i wsypujemy na patelnię. Mieszamy, odczekujemy chwilę i dodajemy wodę lub bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i wolno gotujemy przez mniej więcej kwadrans – czyli do momentu, aż soczewica zupełnie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pomidory w zalewie. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy kremową konsystencję, miksujemy zupę blenderem. Nadmiar zupy możemy zamrozić.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!