Libańska zupa z czerwonej soczewicy - KUKBUK

Libańska zupa z czerwonej soczewicy

4 porcje

Cebulę obieramy, po czym drobno siekamy. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i  smażymy na nim cebulę i czosnek przez około pięć minut. Dodajemy kumin i gałkę muszkatołową. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, odsączamy i wsypujemy na patelnię. Mieszamy, odczekujemy chwilę i dodajemy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i wolno gotujemy przez mniej więcej kwadrans – czyli do momentu, aż soczewica zupełnie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pomidory w zalewie. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy kremową konsystencję, miksujemy zupę blenderem. Nadmiar zupy możemy zamrozić.


© KUKBUK 2018