Jak zrobić lasagne? Sprawdź najlepszy przepis na włoski obiad!
lazania kukbuk1

Lasagne à la Bourdain

Na oliwie przesmażamy cebulę, marchewkę, seler naciowy i czosnek. Kiedy się zeszklą, dokładamy na patelnię tymianek i wątróbkę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, by je rozdrobnić. Doprawiamy solą i pieprzem. Po mniej więcej kwadransie dodajemy koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Mieszamy co jakiś czas. Wlewamy na patelnię mleko i dusimy przez mniej więcej 2 godziny. Doprawiamy!

Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło z odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej i ze szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, szybko mieszamy. Wlewamy mleko i mieszając, zagotowujemy. Sos zgęstnieje, ale nie powinien za bardzo, bo musi zwilżyć ciasto.

Formę do zapiekania (według Bourdaina taka 20 na 30 centymetrów będzie okej) wykładamy na przemian beszamelem (od niego zaczynamy), płatami makaronu, tartym parmigiano reggiano i bolońskim ragù, aż do wypełnienia formy. Ostatnią warstwą powinien być sos boloński. Na nim kładziemy plastry mozzarelli.

Zapiekamy 50 minut. Przed podaniem odstawiamy do przestudzenia, choć ponoć najlepsza jest drugiego dnia – nie wiem, bo nie zostało na kolejny dzień.

 


© KUKBUK 2018