Kukbuk
Kukbuk
Przepis na kugel słodki z miodem i suszonymi owocami (fot. Rafał Meszka)

Kugel

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + dwie godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
spaghetti
1 opakowanie
sól
do gotowania
masło
50 g
cukier
1 szklanka
orzechy włoskie
150 g
suszona żurawina
150 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
cynamon
szczypta
pieprz
do smaku

Zdjęcie: Rafał Meszka


Przepis i wykonanie: Uri Wollner

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Do odcedzonego, gorącego makaronu dorzucamy masło. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Cukier karmelizujemy, a orzechy mielemy na proszek. Wszystko wraz z żurawiną dodajemy do lekko wystudzonego makaronu. Następnie wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy cynamon.

Reklama

krok 3

Makaron przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 2 godzin, aż danie się zrumieni. Podajemy po lekkim przestudzeniu, oprószone czarnym pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk