Kukbuk
Kukbuk
kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba, senik zero waste, przepis Jagna Niedzielska, zero waste, klasyczny sernik, perfekcyjny sernik, sernik śmietankowy, prosty deser, jak wykorzystać resztki

Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masa serowa:
jajko "zerówka"
4 sztuki
twaróg potrójnie mielony
1 kg
śmietanka kremówka
200 ml
drobny cukier
300 g
spód:
mąka pszenna
100 g
czerstwy chleb
3 kromki
stopione masło
80 g

Przepis i zdjęcie: Jagna Jagielska „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

krok 1

Chleb drobno siekamy, mieszamy z masłem, następnie przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.

krok 2

W mikserze mieszamy ze sobą dokładnie pozostałe składniki na sernik.

Masę wlewamy do formy wyłożonej chlebowym spodem. 

krok 3

Pieczemy w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.

TIP

Kąpiel wodna polega na tym, że wlewamy do większej blachy 2 szklanki wody i wstawiamy do niej tortownicę. 

Pamiętajcie, że sernik najlepszy jest następnego dnia, kiedy postoi przez noc w lodówce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!