Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba - KUKBUK

Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba

  1. Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut.
  2. W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki.
  3. Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową.
  4. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

 Wskazówki:

  1. Kąpiel wodna polega na tym, że wlewamy do większej blachy 2 szklanki wody i wstawiamy do niej tortownicę.
  2. Sernik najlepszy jest następnego dnia, kiedy postoi przez noc w lodówce.

 

Przepis pochodzi z książki Jagny Jagielskiej „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. 


© KUKBUK 2018