Krem grzybowy z wędzonymi śliwkami, grochem i nutą piernikową - KUKBUK

Krem grzybowy z wędzonymi śliwkami, grochem i nutą piernikową

Zupa grzybowa nie tylko na święta.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki – kilka zostawiamy na potem, do obsmażenia. Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy masło (odrobinę zostawiamy do smażenia pieczarek), wrzucamy posiekaną cebulę, cukier, plasterki pieczarek i przez 5 minut nie ruszamy. Dodajemy odcedzony groch i posiekany czosnek. Zostawiamy na ogniu na 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Wystarczy 20-25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Na malutkiej porcji masła rumienimy pozostałe pieczarki. Dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki. Doprawiamy startym piernikiem, sosem sojowym i pieprzem. Na wierzch zupy nakładamy usmażone dodatki. Ja polałam dookoła porcją zredukowanego silnie bulionu grzybowego z łyżeczką cukru i odrobiną dobrego octu balsamicznego. Zupa idealna na wigilijny stół.


© KUKBUK 2018