Kukbuk
Kukbuk
Kawa piernikowa w filiżankach, laski cynamonu, ziele angielskie, goździki

Kawa piernikowa z bitą śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
woda
400 ml
kawa
3 łyżki
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
suszony imbir
1 łyżeczka
cynamon
1 laska
goździki
7-8 sztuk
pieprz
6-7 ziaren
kardamon
5-6 ziaren
ziele angielskie
3-4 ziarna
miód
1 łyżeczka
bita śmietana
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Karolina Wiercigroch

krok 1

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy kawę oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż zacznie się pienić, ale nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy na chwilę, by płyn się przestudził. Podgrzewamy i schładzamy jeszcze dwa razy.

krok 2

Przecedzamy kawę do filiżanek, słodzimy miodem i w każdej robimy kleks bitej śmietany.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk