Kaszi, czyli spolszczone sushi - KUKBUK

Kaszi, czyli spolszczone sushi

Potrzebne będą:

miseczka z wodą
bambusowa mata do sushi
bardzo ostry nóż

 

Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy, zostawiamy do ostudzenia.

W miseczce mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Gotową zaprawą polewamy letnią kaszę i dokładnie mieszamy.

Obraną marchewkę, ogórek, awokado i makrelę – lub w wersji wegetariańskiej tofu – kroimy w cienkie, długie paseczki. Kłącze wasabi ścieramy na pastę na bardzo drobnej tarce.

Arkusz nori układamy na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy 2-3 garści kaszy tak, by warstwa miała około 1 centymetra grubości – zostawiamy mniej więcej 4-centymetrowe marginesy na obu końcach arkusza. Porcję kaszy smarujemy pośrodku pastą wasabi i z dodatków, w dowolnej konfiguracji, układamy pasek. Po zwinięciu warzywa powinny ułożyć się idealnie w środku rolki.

Wolny koniec arkusza nori zwilżamy odrobiną wody. Za pomocą maty bambusowej delikatnie zwijamy arkusz, by uformować idealną roladkę. Gotowe rolki kroimy na sześć równych kawałków – podczas krojenia moczymy nóż w zimnej wodzie, by nie przywierał do kaszi.

Podajemy z sosem sojowym.


© KUKBUK 2018