Karmelizowany schab wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli - KUKBUK

Karmelizowany schab wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli

5 porcji

Z 100 g soli i 2 litrów wody przygotować solankę. Schab wieprzowy zanurzyć w solance na około 2 godziny. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje o wadze 200 g. Mięso smażyć na oleju roślinnym, z obu stron, następnie dodać miód oraz świeży rozmaryn. Karmelizować przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Cebulę pokroić na bardzo cienkie piórka, a czosnek posiekać. Całość smażyć na maśle, dodać syrop klonowy, sól, pieprz oraz czerwone wytrawne wino. Gotować na wysokim ogniu, aż do odparowania płynu. Na koniec dodać zimne masło.

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.

 


© KUKBUK 2018