Kukbuk
Kukbuk
Fińskie pierogi karelskie – Karjalanpiirakka, upieczone w piekarniku, polane roztopionym masłem

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
CIASTO
mąka żytnia
225 g
mąka pszenna
75 g
woda
200-250 ml
olej roślinny
2 łyżki
sól
szczypta
FARSZ
ryż
160 g
mleko
400-500 ml
sól
szczypta
DO POSMAROWANIA
masło
wedle uznania

krok 1

Ryż doprawiony szczyptą soli gotujemy na mleku, uważając, by się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawiamy go do przestudzenia.

krok 2

Mąkę żytnią łączymy z pszenną, dodajemy sól, olej i wodę. Masę dokładnie wyrabiamy, tworząc ciasto. Formujemy z niego walec, z którego odkrawamy kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Z małych kawałków formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm (najlepiej wałkiem bez rączek, dzięki czemu ciasto na brzegach będzie cieńsze niż na środku). 

krok 3

Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i zaczynamy zlepiać boki. Uformowane pierogi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.

krok 4

Masło rozpuszczamy. Po upieczeniu każdy pieróg smarujemy roztopionym masłem, po czym odkładamy na talerz obok. Na wierzch pierogów karelskich możemy nałożyć munavoi, czyli posiekane w kostkę jajko ugotowane na twardo i wymieszane z miękkim masłem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk