Kukbuk
Kukbuk
Kanapka z indykiem idealna na szybki posiłek na plażę (fot. Rafał Meszka)

Kanapka z marynowanym indykiem i awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2,5 godzuny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mięso z udźca indyka
250 g
przyprawa tandoori masala
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
sproszkowane chili
do smaku (opcjonalnie)
jogurt grecki
100 g
pieczywo
kremowy biały ser
100 g
awokado
1 sztuka

Zdjęcia: Rafał Meszka 


Przepisy i wykonanie dań: Piotr Bruś-Klepacki

krok 1

Mięso kroimy w duże kawałki i doprawiamy przyprawą tandoori masala, solą oraz pieprzem, a także – jeśli lubimy pikantne dania – chili. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy mięso do lodówki na 2 godziny. Kiedy się zamarynuje, pieczemy je na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub nabite na patyk nad ogniskiem, aż się zrumieni.

krok 2

Pieczywo smarujemy sporą ilością serka, nakładamy plastry awokado i drobno pokrojone mięso.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!