Kacze żołądki z imbirem, jabłkami i razowymi kluseczkami

Kacze żołądki z imbirem, jabłkami i razowymi kluseczkami (na mróz)

Żołądki oczyszczamy z błon. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy delikatnie przez 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie na oleju rumienimy na złoto posiekaną cebulę. Dodajemy melasę i zgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane żołądki kroimy w małe kawałki, dorzucamy do cebuli i smażymy razem przez 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory pelati, lubczyk i imbir. Dusimy 30 minut. Pod koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i jabłka starte na mus (bez skórki). Doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, świeżo mielonym pieprzem i solą. Szykujemy gorące kluseczki razowe.

Nastawiamy garnek z buzującą osoloną wodą. Ukręcamy ciasto, łącząc wszystkie składniki, i pozostawiamy na 10 minut. Przepuszczamy przez specjalne urządzenie do robienia lanych klusek i gotujemy przez 3 minuty. Odławiamy delikatnie na sito. Porcję klusek podajemy z dużą ilością gulaszu z kaczych żołądków, łyżeczką kwaśnej śmietany i rumianymi krążkami cebuli.


© KUKBUK 2018