Kukbuk
Kukbuk
Na późne, szybkie śniadanie polecamy chrupki tost z jarmużem i camembertem (fot. Michał Lichtański)

Jarmuż z camembertem na toście

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
sól
do gotowania i do smaku
jarmuż
150 g
pecorino
30 g
śmietana 30%
100 ml
camembert
4 plastry
chleb tostowy
2 kromki

Przepis: Damian Surowiec


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

W garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy jarmuż i blanszujemy go przez 3 minuty – powinien zmięknąć, dzięki czemu wydobędziemy jego słodycz. 

krok 2

Trzemy pecorino. Na patelnię wlewamy śmietanę. Dodajemy starty ser i redukujemy sos o połowę. Na koniec dorzucamy na patelnię zblanszowany jarmuż. Trzymamy na ogniu tylko przez chwilę, by wszystkie składniki się delikatnie połączyły.

krok 3

Na osobnej patelni grillujemy plastry camemberta.

krok 4

Chleb wkładamy do tostera. Na tostach układamy jarmuż z sosem. Na wierzch wykładamy grillowany camembert. Doprawiamy solą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk