Kukbuk
Kukbuk
wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kapusta włoska
120 g
kapusta kiszona
100 g
kalafior
150 g
brokuł
150 g
bakłażan
100 g
cebula
150 g
por
150 g
marchew
75 g
korzeń pietruszki
75 g
korzeń selera
100 g
czosnek
4 sztuki
pieczarki
150 g
borowiki
20 g
oliwa z oliwek
woda
2 1/2 l
koncentrat pomidorowy
20 g
wodorosty kombu
15 g
sos sojowy
15 g
liść laurowy
4 sztuki
ciecierzyca
200 g
pieprz
1 łyżka
wędzona papryka
1 łyżeczka
świeży tymianek
1 gałązka
sól i pieprz
do smaku

Przepis: Tomek Zielke 


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Warzywa myjemy (nie obieramy ich) i kroimy na niewielkie kawałki. Kapusty: włoską (lub pekińską) i kiszoną, kalafior, brokuł, bakłażan, cebulę, pory marchew, pietruszkę, seler, pieczarki podsmażamy na odrobinie oliwy na patelni, do zbrązowienia, lub układamy w formie i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej godzinę.

krok 2

Przyrumienione warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy resztę składników (na razie bez soli i pieprzu) i gotujemy przynajmniej 2 godziny na wolnym ogniu, po czym przecedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk