Jajka po benedyktyńsku z łososiem - KUKBUK

Jajka po benedyktyńsku z łososiem

Jajka wybijamy do filiżanek. Zagotowujemy wodę w szerokim garnku, dodajemy ocet. Do wody delikatnie wrzucamy jajka (prosto z lodówki) i gotujemy na wolnym ogniu 180-200 sekund, po czym chłodzimy w zimnej wodzie. Najlepiej zrobić to w dwóch turach.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy. Żółtka mieszamy w misce z wodą, octem i solą. Miskę ustawiamy nad garnkiem z niewielką ilością parującej wody i ogrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje – mieszanka żółtek powinna osiągnąć około 70 stopni. Miskę zestawiamy z kąpieli wodnej, zaczynamy dodawać cienką strużką roztopione masło, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej emulsji. Doprawiamy w razie potrzeby sokiem z cytryny, solą, pieprzem cayenne. Trzymamy w cieple nad lekko parującą wodą.
Bułeczki przepaławiamy, smarujemy masłem, podsmażamy na patelni. Jajka podgrzewamy w wodzie o temperaturze 55-60 stopni. Na bułeczkach układamy łososia, odcedzone jajka, po czym polewamy sosem holenderskim i posypujemy koperkiem.

© KUKBUK 2018